Variációk egy (sport)témára

Edzésmunka, és ami mögötte van

Edzéselmélkedés #part1

 

A napokban szembejött velem egy twitt, amivel először a #Trainingpeaks twitter oldalán találkoztam és arról szólt, hogy ki milyen edzésmódszerben hisz, hogyan használja azt!tp.png

Tök jó  hozzászólások mentek és én is elgondolkodtam a témán, amiről össze dobtam néhány gondolatot, fogadjátok szeretettel!

A bejegyzés arról szólt hogy piramis, vagy a polarizált edzésmunka működik-e jobban, melyik hatékonyabb.

Az edzéstervezés origója az edző elképzelése hogyan, milyen módszerben hisz, hogyan, miképp, nyúl a sportolóhoz a fejlődés érdekében!

A legfontosabb, hogy mielőtt bármibe is történik, fel kell tárni a sportoló célját, motivációját, edzettségét, szabadidejét.

Ebben mindkettő oldal teljesen egyetértett, ez manapság már nem lehet kérdés!

Ahhoz, hogy bármelyik említett  módszer hatékonyan működjön, nem árt, ha a sportoló személyre szabott terhelési zónái, ami lehet watt, tempó, és pulzus, pontosan rendelkezésre állnak!

Ez azért is rendkívül fontos, mert ellenkező esetben nem tudható hogy melyik zónában kapja a sportoló az edzésterhelést!

Az említett módszerek közt a legnagyobb eltérés az intenzitás elosztásában rejlik!

A piramis módszer esetében az edzésmunka túlnyomó része az aerob zónákban történik.

Egyszerűen vázolva, tegyük fel, hogy 4 zónát használunk. (a beillesztett képen csak 3 lesz:))

A piramis esetében az 1-es zónában töltünk el a legtöbb edzésórát, ahol az intenzitás a legkisebb, majd a kettes zónában a második legtöbb edzésórát,  a harmadikban kevesebb időt tölt a sportoló, végül a legkisebb dózist a 4. zónában tölti, ami ugye ez esetben a legintenzívebb zóna. A piramis aljáról indulva a mennyiség csökkenésével, a piramis felső része felé haladva nő az edzés intenzitása.

piramis.png

Arányaiban 80% aerob edzésekkel, míg 20% anaerob terheléssel tervez.

Ezt a módszert 80/20-nak is nevezik! (pareto-elv)

pareto.png

A tematika kritikusai szerint,ebben a módszerben kevés az intenzív  terhelés, nem ideális azoknak, akik  rövidebb távokon indulnak, mivel a rövidebb versenyekhez szükséges sebesség és teljesítmény fejlesztéséhez szükséges edzésmunka viszonylag kevés!

Zárójelben azért megjegyzem hogy a regenerációs képesség, szorosan összefügg az alapállóképességgel, és ha ezek nincsenek rendben az kihat a heti, havi edzésnapok, edzésórák számára. Pontosabban az intenzív, és/vagy  hosszú edzések regenerációs ideje elnyúlik, ami az edzésórákat negatívan befolyásolja. Minél jobb az alapállóképesség, annál gyorsabb a regeneráció, és így lehet sok edzést elvégezni!

Ez pedig természetesen az edzésmódszer kiválasztására is hatással van! Ezért fontos infó a sportoló sportmúltja, szabadideje, sportcélja. 

És elérkeztünk a másik módszerhez.

A polarizált módszert az előző kritika nem érheti, hiszen itt az alsó (aerob) és a felső, intenzív (aerob-anaerob átmeneti, és anaerob) zónák kerülnek fókuszba.

Maradva a 4 terhelési zónás példánál, a polarizált edzésmunka esetében az 1-es zónát és a 4-es zónát használjuk dominánsan, és a 2-3-as zónákat pedig kevésbé.

A kérdés hogy a sportoló kettő, vagy 3 intenzív edzésnapot (kulcsedzést) tud-e teljesítményromlás és sérülés nélkül abszolválni hosszú időn keresztül.

polarizalt.png

Természetesen ez is regenerációs képesség függő dolog!

Tanulmányok vizsgálták, hogy melyik módszer hatékonyabb, melyik a működőképesebb.

A vizsgálatok többsége arra az eredményre jutott, hogy mindkettő edzésmódszer javította az állóképességi és a teljesítmény mutatókat edzett futók esetében! 

A legnagyobb fejlődés azonban a piramisról a polarizáltra való áttérésnél volt tapasztalható, ez maximalizálta a teljesítmény javulását! ( ez egy szezonon belüli áttérést jelent)!

Lényegében a legfontosabb, hogy az edző tisztában legyen azzal, hogy kivel dolgozik és mit szeretnének elérni!

A témáról olvashatsz a TP oldalán is ha érdekel:

 Polarized vs. Pyramidal Training — Which is Better For Your Athletes? (trainingpeaks.com

A bejegyzés trackback címe:

https://edzesblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr7917997424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Variációk egy (sport)témára

A blog célja megmutatni azt a hátteret ami az edzések mellet szükséges a fejlődéshez! Regeneráció, táplálkozás, motiváció, és bármi ami még később eszembe jut:

Friss topikok

süti beállítások módosítása