Variációk egy (sport)témára

Edzésmunka, és ami mögötte van

HRV, mert megígértem!

hrv4.jpeg

Ezzel a bejegyzéssel lógtam, de most rendezem, összeszedtem néhány infót a HRV mérésről, és arról hogy milyen információt kaphatsz belőle!

Mielőtt a HRV értékedet elkezdenéd összehasonlítani a párodéval, kollégádéval, vagy bármely ismerősöddel, azelőtt érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy nagyságrendileg 10:1 vagy még ennél nagyobb arányú eltérések is lehetnek különböző korú, nemű, és edzettségű emberek HRV-je között!

A HRV egy alapérték, ami napi mozgó  mérések átlagból származik és változása kölcsönviszonyban áll a sportteljesítmény változásaival, és egy adott edzésblokkot követően előrejelezheti a jövőbeli teljesítményváltozásokat is! 

A HRV a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus ágának aktivitását méri. Öregedéssel, szív,- és érrendszeri problémák, 2-es típusú cukorbetegség, de akár a szervezetben kialakuló gyulladásos betegségek esetén is csökken a HRV értéke!

hrv1.png

Magáról a kapott értékről annyit érdemes tudni, hogy a vezető alkalmazások egy naplóátalakítással (kapott érték x20) jelenítik meg az értéket egy 100 pontos skálán.

A skálán az egészséges emberek esetében, kortól, nemtől függően 60-70 közötti értéket mutatnak, míg a legjobb állóképességgel rendelkező sportolók esetében a 90-100 közötti érték is mérhető!

A kevésbé edzett emberek estében ez a szám 40-55 között található és az ez alatti érték már némi aggodalomra adhat okot!

hrv3.png

A mérés végrehajtásával a következő ajánlásokat találtam:

A fekvő, illetve éjszakai mérések nem ajánlottak sportolók számára, viszont a következetesség az fontos!!

Ugyanaz a pozíció, minden nap lehetőleg ugyanabban az időszakban!

Egy 2019-ben Hollandiában végzett 15000 ember bevonásával készült tanulmányban (Tegegne et al. 2020) , 

A tinédzser kori 80 ms- ról 70 éves korra 25 ms -re esik vissza, viszont ahogy a korábbi posztban is olvashattátok,  edzett 40-50 év korú, sportos életmódot folytató emberek, közel a 20-as években járó fiatalok magas HRV értékeit is tudják mérni! Itt jött a megállapítás, hogy a sport fiatalon tart!

A HRV esetében napi 10% változás teljesen normális, ettől ne ijedj meg:)

A mérés menete:

-Ugyanaz a testhelyzet ( ülő, álló pozíció ajánlott ha sportolsz), időpont (ébredés után ajánlott)

-Mérés közben 7-10 légzés/ perc

-heti 4-5 alkalommal végezd

-verseny napján ne végezzen méréseket

-rögzíts megjegyzéseket a kontextusok miatt

hrv2.jpeg

 

Kiváló alkalmazásokat lehet találni amik mérik a HRVt, ilyen például a #garmin órád, Kubios HRV, Elit HRV, és az én kedvencem a #ihlete alkalmazás.

Néhány alkalmazás fizetős, de találni ingyenes appokat is! 

 Folyt köv.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://edzesblokk.blog.hu/api/trackback/id/tr9718055844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Variációk egy (sport)témára

A blog célja megmutatni azt a hátteret ami az edzések mellet szükséges a fejlődéshez! Regeneráció, táplálkozás, motiváció, és bármi ami még később eszembe jut:

Friss topikok

süti beállítások módosítása